Ο καλύτερα απορροφούμενος σίδηρος βρίσκεται στο συκώτι και το κόκκινο κρέας. Επίσης σίδηρο περιέχουν τα στρείδια και τα μύδια. Λιγότερο καλές πηγές σιδήρου είναι τα φασόλια, οι φακές και οι ξηροί καρποί. Επίσης τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, (σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια, λαχανάκια βρυξελλών), τα παντζάρια καθώς και μερικά αποξηραμένα φρούτα (βερύκοκα, δαμάσκηνα, σύκα και σταφίδες), περιέχουν σίδηρο.
Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη
βιταμίνης Β12. Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα νηστίσιμο διαιτολόγιο, πλούσια σε σίδηρο και βιτ Β είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι, το σουσάμι, τα οστρακοειδή και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ βιτ. Β περιέχει και η μπύρα.